Roze Bouwfonds

Het Roze Bouwfonds is de werknaam van een nog op te richten eigen investeringsmaatschappij. Waarom willen we zoiets? Wie spaargeld op de bank heeft staan, wordt armer omdat de inflatie hoger is dan de rente.

Als je goed wilt investeren

Er is veel geld onder particulieren, ook onder roze particulieren, die graag in een goed plan willen investeren tegen een redelijk rendement. Beleggers halen 5,7 tot 6% rendement uit de huurwoningen die ze in portefeuille hebben. Zouden we die rol ook zelf kunnen vervullen? Het Roze Bouwfonds zou dan het volgende kunnen bieden:

  • Een hogere rente dan een spaarrekening geeft
  • Een concreet, bekend project om in te investeren
  • Een stimulans voor de bouwsector, de economie en de werkgelegenheid
  • Goede woonkwaliteit voor LHBTQI+-community’s

Investeren in huurwoningen of CPO’s

Ons idee is dat het Roze Bouwfonds in eerste instantie huurwoningen bouwt. Maar het kan ook kopers binnen een CPO (collectief particuliere opdrachtgeverschap) een oplossing bieden. Zij lopen dikwijls tegen het knelpunt aan dat zij in de voorbereidende planfase al kosten maken (architect), terwijl ze dan nog geen hypotheek kunnen krijgen. Die krijgen ze pas als er een koop-aannemingsovereenkomst is. Het Roze Bouwfonds zou dat gat kunnen overbruggen.

 

 

Ons “eigen” loepzuivere bouwfonds

Je weet niet wat de bank met je geld doet. Maar wie in het Roze Bouwfonds investeert weet in welk wooncomplex zijn/haar geld zit. Het idee is om de participanten jaarlijks voor een bijeenkomst uit te nodigen, waarbij ze informatie krijgen over ‘hun’ complex. Het moet echt anders werken dan een bank/belegger/hypotheekverstrekker, want het wordt ons  ‘eigen’  loepzuivere roze spaarfonds. De participaties worden natuurlijk ook –binnen bepaalde regels- verhandelbaar. Zodat je -na een bepaalde periode- weer over je geld kunt beschikken.

Deskundigen gevraagd

Dit spannende idee gaan we verder onderzoeken en uitwerken. Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde. Wie weet kunnen we er zelfs in de toekomst een project mee financieren, of zou dat nou een roze droom zijn? Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rond het Roze Bouwfonds? Geef dat dan aan. Heb je deskundigheid op dit gebied en stel je die beschikbaar? Binnen de initiatiefgroep Roze Bouwfonds zijn we daar blij mee.